Ters Ozmoz Su Arıtma Sistemi

                 

 

Ters ozmoz sistemleri, VİP Water su arıtma cihazlarında kullanılan en sağlıklı sistemlerdendir. Temiz suyu elde etmek amacıyla kullanılan ters ozmoz teknolojisi ayrıca şebeke suyunda olması muhtemel mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal kirlilik unsurlarını ortadan kaldırmaktadır. Ağır metalleri arıtmak için kullanılan bu teknoloji sayesinde kimyasal bir işlem yapmadan suyun temiz tüketilmesi sağlanır. Ayrıca gıda ve ilaç sektöründe yaygın olarak kullanılan sistemlerden olduğu bilinir.

Tarihte ilk defa ABD’de temiz su üretmek için kullanılan ters ozmoz sistemleri daha önceleri gemilerde tercih edilmiştir. Deniz suyundan temiz su elde etmek için kullanılan bu sistemler artık yaşam alanlarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. İleri bir filtreleme sistemi olarak bilinen ters ozmoz teknolojisi aslında en basit tanımıyla, suyun az yoğun ortamdan çok yoğun ortama doğru emilmesini sağlar.

Ters ozmoz işlemi, filtre edilmemiş suya basınç uygulamasıyla başlar. Bu sistem içerisinde yarı geçirgen bir zar bulunur. Zardan geçen su son aşamada temiz ve içilebilir su olarak elde edilir. Öte yandan bu teknolojide membran filtre kullanımı yaygındır. Membran, su arıtma teknolojisinde ayırıcı madde veya geçirgen seçici madde olarak bilinir. VİP Water, şebeke suyunuzda kirliliğe neden olabilecek maddeleri arındırırken en son teknolojilerle geliştirilmiş olan ters ozmoz sistemlerini sizlere ekonomik olarak sunmaya devam etmektedir. Ters ozmoz sistem sürecinde inorganik moleküller filtredeki gözeneklerden geçerken su içeriğindeki kirletici maddeler dışarı atılır. Bu durum, ters ozmoz teknolojisinin günümüzde ne kadar yaygın bir şekilde kullanıldığını da göstermektedir.

Ters Ozmoz Cihazlarında Çalışma Prensibi

Su arıtma sistemleri arasında rağbet gören ters ozmoz sistemleri prensip olarak, suyun az yoğun ortamdan geçişini sağlayan uygulamadır. Yani çok yoğun ortama geçişi sırasında yarı geçirgen zarın kullandığı bir sistemdir. Çalışma prensibine bakıldığında, sistem içerisinde bir yüksek basınç pompası bulunmaktadır. Suyun ortam geçişi de bu pompa tarafından sağlanır. Doğal kaynak suları başta olmak üzere nehir, göl ve kuyu sularında da bu teknolojiden faydalanıldığı unutulmamalıdır. Membran teknolojisi sayesinde en üst düzeyde arıtma yapılabilir. Ancak bu cihazın kullanılması için suyun analizi görüntülenmeli ve su kalitesine göre cihazın verimliliği artırılmalıdır.

VİP Water olarak ters ozmoz sistemleri konusunda uzun yıllardır sunduğumuz ürünler sayesinde müşteri memnuniyetini sağlamaya devam ediyoruz. Her müşterimizin ihtiyacına göre projelendirdiğimiz bu sistemler, en kaliteli malzemelerden seçilerek hazırlanmaktadır. Ayrıca ekipmanların kaliteli bir şekilde üretilmesi, uzun bir süre yüksek verim sağlanması anlamına gelir.

Ters Ozmoz Sistemlerinde Model Seçenekleri

Ters ozmoz sistemleri farklı modeller arasından seçilebilmektedir. ROE serisi, ROB ya da ROS serisi gibi modeller aynı zamanda özellik bakımından farklıdır. Ek olarak ROSL, RO CIP ve FD serisi de bu sistemlerde kullanılan model seçeneklerindendir.

FD Serisi: Minerallendirme sistemi olarak da bilinen FD serisi genelde boya, soda, cam, ziraat ve inşaat sanayinde kullanılmaktadır.

RO CIP Serisi: Ters ozmoz membranlarının kullanım ömrünü uzun tutmak amacıyla yıkama üniteleri tercih edilir. Ayrıca bu uygulama, membranların tıkanmasını önler. Yıkama işlemlerinin ne zaman yapılacağı ise suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri başta olmak üzere yüzey alanı akışına ve sistemin verimine göre değişmektedir.

ROSL Serisi: Standart tasarım olarak kullanılır. Ham suyun özelliklerine ve projeye göre özel tasarlanır.

ROS Serisi: Yine standart tasarım değerlerine göre hazırlanan ROS serisi, ham suyun analiz sonucu değerine göre üretilmektedir.

ROE Serisi: Bu sistemler 1800 LT/saat aralığına kadar arıtım kapasitesine sahiptir. Proses suyu, genel kullanım suyu ve içme suyu arıtımında son derece başarılı sonuçlar verir.

Ters Ozmoz Sistem Özellikleri

Ters ozmoz sistemleri konusunda başarılı ve kaliteli hizmet sunan VİP Water, bu sistemi farklı özelliklerle bir araya getirmektedir. Kaçak sensör ve alarmı başta olmak üzere membran teknolojisiyle üretilen bu sistemlerde çok aşamalı filtrasyon kullanılmaktadır. Ayrıca LED ekran ile kolay yönetim paneli yer alırken yetersiz su girişinde uyarı sistemi de hazır bulunmaktadır. 

Bu sistemleri tasarımından önce ham suyun analiz edilmesi önemlidir. Ayrıca demir mangan, silika, TDS, sertlik, pH, iletkenlik, SDI ve AKM gibi parametrelerin ölçümlenmesi de gerekir. Çıkan sonuçlara göre RO sistem tasarımı yapıldıktan sonra gerekli prosesler devreye alınır. Sistemdeki prosesler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • SMBS dozaj ünitesi
  • Mikro filtrasyon sistemleri
  • Antiskalant dozaj sistemi
  • pH ayarlama sistemi
  • Demir mangan giderim filtresi
  • Kum filtresi
  • Klor dozaj filtresi
  • Aktif karbon filtresi