Reverse Osmosis System

 

Reverse Osmosis, Ters Ozmoz sistemleri olarak adlandırılır. Membran filtrasyon teknolojilerinin en gelişmiş versiyonu olan Ters Ozmoz uygulamasının amacı, atık suyun yeniden kullanılmasını sağlamaktır. Bu işlem için çözünmüş anorganik ve organik maddelerin sudan uzaklaştırılması gerekir. Yani suyun yeniden kazanılması için yüksek basınç prensibine göre çalışır. Reverse Osmos teknolojisi ilk olarak 1950’li yıllarda Amerika’da deniz suyunun tuzdan arındırılması için kullanılmıştır. 1970’li yıllardan sonra ise geliştirilmiş ve tüm dünyada ve ülkemizde evsel su filtrasyonu ile endüstriyel filtrasyon amacıyla kullanılmaya başlanmıştır.

Reverse Osmosis Sistemi Nasıl Çalışır?

VİP Water olarak Reverse Osmosis sistemleri için ihtiyacınız olan tüm hizmetleri sunmaya devam ederken bu sistemlerin çalışma prensibi hakkında da bilgi aktarmamız gerekiyor. Öncelikle bu sistemler, cihaz içindeki membranlar sayesinde çalışır. Su hem membranlar hem de yüksek basınç uygulanarak gözeneklerden geçer. Ayrıca bu işlem sürerken suyun içeriğinde yer alan maddeler, söz konusu gözeneklerden geçememektedir. Diğer filtrasyon sistemlerine göre çok iyi bir su kalitesi ortaya çıkaran Ters Ozmoz uygulamasında talep edilen debide yüksek kaliteli su üretimi yapılır. Şasesi paslanmayan ya da epoksi korumalı karbon çelikten üretilen bu sistemler, pratik bir şekilde çalıştırılabilir.

Membran filtrasyonu sayesinde, membran yüzeyine paralel olarak basınçlandırılan akış, uygulamayı desteklemektedir. Membrandan geçen su akışı sürekli geçme eğilimindedir. Ancak membrandan geçemeyen çözünmüş mineral ve partiküller farklı bir çözelti olarak kalır. Bir çeşit bariyer görevi gören ters ozmoz membranları inorganik moleküller, çözünmüş tuzlar ve ağırlığı büyük olan moleküllere karşı başarılı sonuçlar verir. Reverse Osmosis sistemlerinin çözünmüş tuzdan su moleküllerini ayırma işlemi ise yüzde 99 oranında başarıyla sonuçlanır.

Reverse Osmosis Sistemi Kullanım Alanları

Reverse Osmosis kullanım alanları;

  • Atık sudan geri kazanım
  • Deniz suyundan gemiler için içme ve kullanma suyu üretimi
  • Deniz suyundan kullanma suyu ve şehir suyu üretimi
  • Askeri yerler için kullanma ve içme suyu üretimi
  • İlaç sanayi şeklinde sıralanmaktadır.

Ters Ozmoz sistemleri ayrıca çok kirli atık sularını arıtmak, salça ve meyve suyu elde etmek için mikroorganizmaları yok etmek ve buhar kazanlarında kazan taşı oluşumunu engellemek için tercih edilmektedir. Elbette çok tuzlu deniz suyundan içme ve kullanma suyu elde etmek için de kullanıldığı unutulmamalıdır.

Daha çok içme suyundaki renk, tat ve koku gibi faktörlerin düzeltilmesi için kullanılan Ters Ozmos sistemleri ayrıca suyun sertliğinin giderilmesinde tercih edilir. Kozmetik ve ilaç sanayi başta olmak üzere;

  • Akü üretimi
  • Metal kaplama sanayi
  • Buz yapımı
  • Diyaliz merkezleri
  • Fotoğrafçılık endüstrisi
  • Batarya sanayi
  • Yağ üretim sanayi
  • Hastaneler
  • Elektronik sanayi
  • Cam sanayi gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

Son dönemlerde çok kirli atık suyun arıtılmasında ve bazı metallerin geri kazanılmasında kullanılan Reverse Osmosis sistemleri, hastanelerde işletme suyu elde edilmesi amacıyla tercih ediliyor. Bunlara ek olarak salça ve meyve sanayinde ham maddedeki suyu buharlaştırmak için de kullanılmaktadır.

İlaç Sanayinde Reverse Osmosis Sistemleri: İlaç sanayinde Ters Ozmoz sistemleri, şırıngayla enjekte edilen ilaçların imalatındaki saf su üretiminde kullanılır. Ayrıca hastanelerin diyaliz yani suni böbrek bölümlerinde de tercih edilir.

Gemiler için İçme Suyu Üretimi: Gemilerin ihtiyacı olan kullanma ve içme suyu da artık Reverse Osmosis sistemi sayesinde elde edilmektedir. Bu sayede gemide büyük hacimli su depolarına ihtiyaç kalmamıştır.

Şehirler için Kullanma Suyu Üretimi: Bazı ülkelerdeki kentsel yerleşimlerin bir çoğunda artık ters ozmoz sistemleri kullanılmaktadır. Örneğin Arap ülkeleri bu uygulamayı uzun yıllardır tercih etmektedir.

Askeri Yerler için İçme ve Kullanma Suyu Üretimi: Ters Ozmoz cihazları mikropları kapsamlı bir şekilde düzmektedir. Bu nedenle askeri tesislerde güvenilir içme suyu üretiminde kullanılır. Aynı durum kullanım suyu için de geçerlidir.

Atık Su Geri Kazanımı: Daha çok Avrupa ülkelerindeki yerleşim alanı az olan sanayi tesislerinde atık suyun geri kazanımı için Ters Ozmoz cihazları kullanılır. Bu sayede atık suların debisi de azaldığı için küçük ölçekli arıtma tesisleri de kurulabilir. Önce filtrasyon membran tekniğinden geçmesi gereken atık suların daha sonra bakteri ve katılardan arındırılarak Ters Ozmoz cihazına aktarılması gereklir. Sonuç itibariyle belirli standartlarda atık su yeniden geri kazanılır ve kullanmaya devam edilir.